Katrines tur på miljøgiftjakt på Svalbard

Orginalt postet: mandag, 21.juli, 2008, 22:20

—————————-

Hei folkens!
Nå sitter jeg i Longyearbyen, tilbake etter en begivenhetsrik uke som IPY-gjest (international polar year) ombord på Norsk Polarinstitututts forskningsskip R/V Lance. Lance var på tokt som en del av prosjektet COPOL (Contaminants in Polar Regions), og jeg fikk – sammen med en annen heldig utvalgt – være med som passasjer og observatør i fra Longyearbyen til Kongsfjorden/Ny-Ålesund 15.-21. juli.

Bilde1

Tanken med å ha med to slike ”turister” på tokt er at vi i ettertid kan bidra til en bredere forståelse av hva prosjektet går ut på, og hva forskere egentlig gjør for å komme frem til sine resultater. Kanskje noen blir inspirert til å vurdere en karriere i Arktis? Etter hva jeg har sett er det slett ikke en dårlig plan! Eller hva med et kurs eller et semester ved UNIS, en enestående mulighet til å bli kjent med våre flotte nordområder? Ok, skal ta en pause fra reklamen nå, hehe!

IMG_2180

COPOL er et internasjonalt forskningsprosjekt under IPY. Prosjektet har til hensikt ”[i]å studere hvordan framtidige klimaendringer kan påvirke dynamikken av antropogene miljøgifter i arktiske, marine næringskjeder[/i]” (IPY årsmelding 2007), og i løpet av sommerens tokt skal det tas mange ulike prøver, som bunnprøver med grabb og slede, planktonprøver i fra ulike dyp og med ulike nett, målinger av en mengde vannparametere (blant annet CTD-målinger (conductivity, temperature, depth), som jeg har hjulpet til med (les: kjørt vinsj!)), dykkere har samlet bunndyr som skal analyseres, og det har blitt tatt prøver av sjøfugl.

Jeg var med på den første delen av toktet, som gikk fra Lonyearbyen til Kongsfjorden og Ny-Ålesund. Hvis du har lyst å lese mer om hva jeg opplevde i løpet av denne fantastiske uken om bord, så ta en tur over på reisebloggen min fra turen: http://copolturist.vox.com

[i]In English[/i]: I’ve been fortunate enough to go on a cruise with the research vessel R/V Lance in the Arctic during the summer as a guest of IPY (International polar year), and have written a travel blog on my adventures. If you are interested, check out http://copoltourist.vox.com my field diary (english version)

Planktonprøver_en_tidlig_morgen

Hvis du vil vite mer så er det bare å ta kontakt 🙂

-Katrine

You may also like...